O grzybach terapeutycznych
Ganoterapia, czym są grzyby terapeutyczne?
Czym się charakteryzują?
Jakie mają wartości odżywcze i dlaczego warto je spożywać?
O grzybach terapeutycznych mówimy wtedy gdy dzięki bogatemu składowi i wielu substancjom aktywnym zapewniają nam podaż bardzo wielu ilości składników odżywczych i regeneracyjnych a także oczyszczających cały organizm.
Są nie tylko pełnowartościowym pokarmem, ale także remedium na wiele dolegliwości i chorób, nawet tych najpoważniejszych jak nowotwór.
W PRZECIWIEŃSTWIE DO GRZYBÓW TRADYCYJNYCH NIE SĄ CIĘŻKOSTRAWNE WIĘC MOGĄ JE PRZYJMOWAĆ WSZYSCY.
U OSÓB CHORYCH NALEŻY SKONSULTOWAĆ ICH PRZYJMOWANIE Z LEKARZEM LUB NATUROTERAPEUTĄ PONIEWAŻ POWODUJĄ ŻE CZĘSTO ISTNIEJE POTRZEBA KORYGOWANIA ILOŚCI PRZYJMOWANYCH LEKÓW LUB WRĘCZ ODSTAWIENIE ICH NP. LEKI NA NADCIŚNIENIE, CUKRZYCĘ, CHOROBY TARCZYCY ITP.
Nigdy nie odstawiaj leków samodzielnie !!!
Zastosowanie grzybów witalnych:
1. Przeciwnowotworowe – udowodniono, że zawarte w grzybach witalnych składniki aktywne stymulują układ odpornościowy do walki z nowotworem
2. Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – aktywizują układ immunologiczny adaptogenne – zwiększają odporność na stres, harmonizują 3. Odchudzające
3. Terapeutyczne właściwości w różnych chorobach np. odnowa komórek układu nerwowego, normalizacja cukru we krwi, unormowanie poziomu cholesterolu, poprawa pracy wątroby, regulacja pracy jelit, poprawa krążenia, uregulowanie ciśnienia itp.
Składniki odżywcze i lecznicze:
Grzyby posiadają udowodnione naukowo własności wspierające i chroniące ludzkie zdrowie (błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, witamina A, beta karoten, alfa karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina E, witamina C, D2, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, cholina, witamina K, związek tiolowy o nazwie ergotioneina, polifenole: kwas galusowy, ferulowy, protokatechowy, kawowy, katechiny, kwasy tłuszczowe, fitosterole, glukozynolany, inhibitory angiogenezy, inhibitory aromatazy, resweratrol oraz zdolności do pochłaniania wolnych rodników przyczyniających się do przyspieszonego starzenia i występowania wielu chorób.
Są to potężne, działające antyzapalnie, przeciwalergicznie, immunomodulująco i antyoksydacyjnie substancje!
Spowalniają procesy starzenia, chronią nasze zdrowie i zmniejszają ryzyko zachorowania na schorzenia (szczególnie te cywilizacyjne).
Grzyby witalne są więc doskonałym uzupełnieniem diety i jako żywność funkcjonalna zastępują nam tradycyjne, często słabo wchłaniające się suplementy.
Grzyby są niezwykłe.
Jeden gatunek może być bardzo szerokie spektrum działania na przykład jednocześnie antynowotworowe, przeciwzapalne hepatoprotekcyjne itp. Tę Multifunkcyjność grzybów już dawno dostrzegli Azjaci, także w leczeniu nowotworów.
Grzyby niszczą nawet około 60% komórek raka jelita grubego w bardzo krótkim czasie a jednocześnie nie niszczą w takim samym stopniu zdrowych komórek, na przykład fibroblastów, komórek powszechnych w naszym organizmie. To szczególnie ważne bo współczesne leki przeciwnowotworowe stosowane w chemioterapii działają na oba typy komórek – zdrowe i nowotworowe.
W Azji poza chirurgią onkologiczną, chemioterapią, radioterapią właśnie stosuje się mykoterapię.
Dziś rozkwit zainteresowania grzybami medycznymi przeżywa Europa, choć naukowcy europejscy mają do nich nieco inne podejście (uważam, że błędne), szukają jednego związku, który będzie miał określone działanie. Naukowcy z Azji uważają, że tak się nie da. To extract bądź jego frakcja a nie pojedynczy wyizolowany związek wykazuje działanie. Leki zarejestrowane w Azji to są właśnie frakcje, kompleksy związków, na szczęście i europejscy naukowcy przekonują się do tej hipotezy.
Jednym z przykładów remedium na wszelkie dolegliwości są grzyby Reishi które od tysięcy lat stosowane są w medycynie azjatyckiej a w naszej Europejskiej rzeczywistości dopiero zyskują popularność. Reishi są uważane za panaceum praktycznie na wszystkie choroby, gdyż działają jednocześnie na wielu poziomach i układach naszego organizmu. Oczyszczają, regenerują i odżywiają cały organizm na poziomie komórkowym. Korzysta więc ciało, umysł i dusza.
Oto kilku przedstawicieli grzybów leczniczych:
1. Soplówka jeżowata
Nazwa łacińska:
Hericium erinaceus
Inne nazwy:
Lion’s mane (lwia grzywa), barania głowa, niedźwiedzia głowa, biały pompon, yamabushitake, houtou
Podstawowe korzyści płynące z suplementacji:
- poprawa funkcji poznawczych-szybciej się uczymy-przyswajamy wiedzę
- pomocny w leczenie choroby Alzheimera, Parkinsona, Autyzmu- działa na cały układ nerwowy
- wzmocnienie połączeń synaptycznych- odbudowa nerwów
- pomocny w chorobach układu trawiennego
- wzmocnienie systemu odpornościowego
Soplówka jeżowata jest grzybem medycznym należącym do makrogrzybów podstawkowych (Basidomycota) rzędu gołąbkowców (Russulales) i rodziny soplówkowatych (Hericiaceae).
Występuje głównie w lasach liściastych, gdzie porasta dolne partie pnia starszych drzew, takich jak dąb, buk, jabłoń czy orzech włoski. Występuje naturalnie oraz jest uprawiany powszechnie w krajach azjatyckich. Poza tymi terenami nie jest popularna, a w wielu regionach(również w Polsce!!!) znajduje się pod ochroną.
Oprócz zastosowania medycznego, soplówka jeżowata jest przysmakiem serwowanym w krajach azjatyckich. Jest to grzyb charakteryzujący się wysoką zawartości białka, w związku z czym może być wartościowym substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej.
Grzyb ten jest stosowany od setek lat przez zielarzy medycyny chińskiej, ajurwedy jako panaceum na schorzenia wątroby, nerek, mózgu śledziony, żołądka, a także przy zaburzeniach pracy serca.
Ponadto przyjmowanie soplówki wzmacnia cały organizm, podnosi wydolność oraz poprawia jego funkcjonowanie.
Soplówkę jeżowatą klasyfikuję się jako roślinę o właściwościach nootropowych. W efekcie działa prokognitywnie. Usprawnia przepływ informacji pomiędzy neuronami oraz uczestniczy w tworzeniu nowych połączeń synaptycznych.
Ponadto, ze względu na zdolność do przyspieszania regeneracji błony śluzowej żołądka jest powszechnie wykorzystywana przy leczeniu chorób układu pokarmowego.
Substancje aktywne i odżywcze:
Na podstawie licznych badań udowodniono, że składnikami aktywnymi występującymi w soplówcejeżowatej są erinacyny i hericenony.
Jak dotąd z owocni i grzybni udało się wyizolować trzynaście różnych erinacyn oznaczonych symbolem od A do K oraz P i Q. Ponadto z soplówki jeżowatej wyizolowano składniki aktywne o nazwie hericenon (A oraz C-H). Są to bardzo wartościowe kwasy, których soplówka jest doskonałym źródłem.
Ponadto grzyb obfituje w podstawowe aminokwasy, polisacharydy oraz minerały takie jak: potas, żelazo, cynk, selen, german, a także niewielka ilość sodu.
Działanie soplówki jeżowatej:
- Układ nerwowy
Soplówka jeżowata to roślina o działaniu nootropowym. Obecne w niej składniki aktywne (głównie erinacyny) stymulują produkcję czynnika wzrostu nerwów (ang. Nerve Growth Factor – NGF). Czynnik ten z kolei ma zasadnicze znaczenie dla zwiększenia tempa wzrostu neuronów i może wpływać korzystnie na plastyczność mózgu(ważne przy chorobach typu Autyzm, Parkinson, Alzheimer i inne).
Stymulowanie produkcji mieliny może mieć więc bardzo korzystne skutki w usprawnianiu procesów myślowych, czy też w zapamiętywaniu. - Układ pokarmowy
Soplówka jeżowata już od wielu setek lat wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia dolegliwości układu pokarmowego, takich jak rak żołądka, nieżyt i wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, a także rak przełyku. Na podstawie badań udowodniono ochronne działanie tego grzyba na błonę śluzową żołądka. - Układ krwionośny
Przyjmowanie wyciągu z soplówki jeżowatej stymuluje produkcję interferonów. Są to białka wytwarzana i uwalniane przez komórki ciała jako odpowiedź na obecność patogenów. Interferony odpowiedzialne są za zwiększenie poziomu białych krwinek, inaczej leukocytów, w organizmie. W ten sposób soplówka jest skutecznym środkiem wzmacniającym układ dpornościowy oraz zapewniającym ochronę i przyspieszającym odbudowę organów.
Jak stosować soplówkę jeżowatą?
Dawkowanie
Dzienna dawka w przypadku soplówki jeżowatej jest uzależniona od ilości występujących składników aktywnych. Jeżeli dysponuje się ekstraktem zawierającym minimum 30% polisacharydów( Dxn ma ich 55 %), zaleca się przyjmować od 500 do 1000 mg w trzech porcjach. Lepiej jest rozpoczynać suplementację od mniejszych ilości, po czym dawkę tę można stopniowo zwiększać.
Źródła:
- Abdulla M., Fard A., Sabaratnam V., Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion’s Mane mushrooms, Hericium erinaceus, Int. J. Med Mushrooms, 2011
- Kim SP, Kang MY, Kim JH, Composition and mechanism of antitumor effects of Hericium erinaceus mushrooms extract in tumor-bearing mice, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011
- Nagano M., Shimizu K., Kondo R., Reduction of depression and anxiety by 4 week Hericium erinaceus intake, BioMed Research International, 2011
- Lee JS, Hong EK, Hericium erinaceus enhances doxorubicin-induced apoptosis in human hepatocellula
2. Ganoderma lucidum- Reishi
(Ganocelium Gl, Reishi gano Rg, Reishi Mushroom)-
Ganoderma lucidum jest grzybem rosnącym na obumarłych pniach a także żywych drzewach, głównie liściastych.
Tłumacząc nazwę łacińską: Gan - oznacza lśnić, derm - skórę a lucidum - lśniący.
Ganoderma lucidum jest hubą i bardzo trudno jest ją samodzielnie wyhodować w warunkach domowych.
Jak wiadomo, w Polsce od dawna reishi była stosowana w naturalnej medycynie ludowej.
Grzyb ten jest bardzo rzadko spotykany, w Europie i jest pod całkowitą ochroną.
Właściwości Ganoderma lucidum
Huba oczyszcza, harmonizuje, reguluje i wzmacnia cały organizm, budując układ odpornościowy. Dożywia i regeneruje cały organizm na poziomie komórkowym.
Ważne żeby był czysty, dobrze przebadany, z licznymi atestami jakości. Ważna jest zawartość polisacharydów I triterpenów. Ważny jest gatunek leczniczy.
W literaturze naukowej wyraźnie podkreśla się bezpieczeństwo spożycia grzyba i uzyskanych z niego wysokiej jakości preparatów. Podkreślali to również chińczycy w pierwszych opracowaniach o roślinach.
Grzyby reishi są całkowicie bezpieczne, nie wywołuje halucynacji, skutków ubocznych i nie uzależniają.
Reishi działa przeciwpatogennie i przeciwzapalnie. Wzmacnia siły obronne organizmu by ten mógł się bronić przed rozrostem grzybów patogennych np. Candida.
Jest całkowicie bezpieczny, nie stwierdzono aby grzyb Ganoderma lucidum przyjmowany z lekami lub produktami naturalnymi wywoływał niepożądane reakcje. Jakiekolwiek reakcje organizmu są naturalne i wynikają z regeneracji i oczyszczania z toksyn.
Może być stosowany ze wszystkimi dotychczas stosowanymi preparatami.
Ważne
Trzeba kontrolować przyjmowanie leków i w razie potrzeby zmniejszać ich dawki aż do odstawienia lęku. Zaleca się odstawiać leki powoli i pod kontrolą lekarza lub naturoterapeuty.
Grzyb reishi nieznacznie rozrzedza krew i nie zaleca się stosowania uzyskanych z niego preparatów na 3 tygodnie przed i 3 tygodnie po operacjach i porodzie. Rozrzedzenie krwi nie jest zauważalne w codziennym życiu - nawet po skaleczeniu i w żaden sposób nie zagraża zdrowiu.
Zawartość składnikówaktywnychi odżywczych:
1) Polisacharydy
Wzmacnia układ odpornościowy organizmu
Równoważy poziom cukru we krwi i poprawia funkcje trzustki
Kontroluje niszczenie zdrowych komórek w całym ciele
Wyeliminuje nagromadzone toksyny w organizmie
Świetna ochrona przed degeneracją komórek
Wspomaga regenerację komórek, szczególnie komórek skóry, jednocześnie eliminując martwe komórki powierzchniowe, co poprawia strukturę skóry i zmniejsza oznaki starzenia
2) Organiczny german
Zwiększa tlen w układzie krwionośnym
Wzmacnia, wspiera i aktywuje układ odpornościowy
Zmniejsza zmęczenie i zwiększa witalność
Zwiększa metabolizm
Wspomaga naturalną zdolność naszego organizmu do zwalczania komórek rakowych
Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które kontrolują lub hamują działanie wolnych rodników.
3) Tritepeny
Wzmacniają i usprawniają układ pokarmowy
Zapobiegają alergiom , łagodzą stany zapalne zatok i pomagają przy problemach z oddychaniem
Zmniejszją poziom cholesterolu i tłuszczu
4) Adenozyna
Zmniejsza poziom cholesterolu
Pomaga udrożnić tętnice zatkane złogami
Równoważy tempo przemiany materii i dodaje energii
5) Kwasy Ganoderyczne
Odmładzają komórki i tkanki organizmu
Wzmacniają wszystkie funkcje organizmu
Pomagają zachować młodość i przyczynia się do poprawy witalności
Eliminują dolegliwości skórne i upiększają skórę
Skutecznie łagodzą zewnętrzne i wewnętrzne problemy, takie jak zadrapania, rany skóry, łuszczyca, ukąszenia owadów, użądlenia, oparzenia słoneczne, owrzodzenia jamy ustnej i wrzody żołądka.
6. Bogactwo pożytecznych dla zdrowia substancji m. in. liczne aminokwasy, kwasy organiczne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, betaglukan, kumarynę, saponiny, fitoncydy, witaminy (głównie B3, B5, C i D), flawonoidy, alkaloidy i różne makro- i makroelementy (wapń, potas, sód, magnez, żelazo, mangan, fosfor, cynk, miedź, siarka, selen, srebro, german itp.).
Pytania i odpowiedzi
1. Jak długo należy przyjmować preparaty?
Nie ma jednoznacznych zaleceń. Każdy organizm jest indywidualny i ma różne potrzeby. Należy obserwować siebie i zachodzące w organizmie zmiany.
2. Po jakim czasie od rozpoczęcia przyjmowania kapsułek mogą się pojawić pierwsze efekty?
Każdy organizm jest indywidualny dlatego nie można jednoznacznie udzielić odpowiedzi. Z badań prowadzonych przez lekarzy i naukowców a także z doświadczeń naszych klientów widać, że pierwsze efekty pojawiają się od kilku dni do kilku tygodni po zastosowaniu preparatu.
3. Dlaczego zaleca się równoczesne przyjmowanie witaminy C?
Witamina C ułatwia rozpuszczanie polisacharydów, które są jednym z głównych składników grzyba. Polisacharydy są trudno przyswajalne a dzięki ich rozpuszczeniu organizm może je przyswoić łatwiej i szybciej. Ważne aby zastosowana witamina C była łatwo przyswajalna np. w postaci naturalnej jak sok Morinzi czy Rossel lub też w postaci acidofilnej
4. Czy należy robić przerwy w przyjmowaniu preparatów?
Można ale nie ma jednoznacznych zaleceń. Grzyb jest bezpieczny w spożyciu i nie uzależnia więc można go stosować nieprzerwanie lub robić przerwy, w dowolnym momencie i na dowolnie długi okres. .
5. Co to są zarodniki grzyba?
Zarodniki są nasionkami. Tak jak każde nasionko zawierają największe stężenie substancji czynnych i mają wielokrotnie większą moc farmakologiczną niż owocniki.
6. Dlaczego tak ważne jest aby zarodniki były rozłupane?
Zarodniki grzyba Ganoderma lucidum mają wielkość 7-12 mikrona co stanowi 0,007-0,012 milimetra. Posiadają podwójną, bardzo twardą łupinkę, która chroni ich zawartość. Zarodniki spożyte bez rozłupanej łupinki zostaną wydalone z organizmu zanim ich warstwa ochronna zostanie rozpuszczona przez co żadne składniki zawarte wewnątrz zarodników nie zostaną przyswojone.
7. Czy grzyb z farmy hodowlanej ma takie same wartości jak grzyb dziko rosnący?
Grzyby hodowane na pniach drzew liściastych zakopanych w ziemi, które nie zostały skażone środkami chemicznymi, posiadają więcej wartości niż grzyb rosnący w naturze. W lesie grzyby są narażone na zmienne warunki atmosferyczne, szkodniki, itd. Na farmach hodowlanych warunki niezbędne do zdrowego wzrostu są zbliżone do idealnych, przy jednoczesnym wyeliminowaniu szkodliwych czynników. Dzięki temu grzyb pobiera z podłoża wszystkie niezbędne składniki i osiąga pełną dojrzałość i wielkość.
8. Czy istnieje książka o grzybie Ganoderma lucidum?
Tak, na rynku jest dostępnych kilka publikacji. Np. dr n.med. Adama Kwiecińskiego i profesora Marka Siwulskiego "Reishi- nadzieja współczesnej medycyny".
9. Dlaczego grzyb był dotychczas nieobecny na rynku skoro jest znany od starożytności?
Przez wiele lat naukowcy uczyli się hodowli Ganoderma lucidum ponieważ w naturze występuje niezmiernie rzadko. Dopiero pod koniec XX w. Japończycy opracowali skuteczną metodę dzięki czemu rozpoczęły się intensywne badania naukowe nad składem i właściwościami grzyba. Obecnie największym producentem Ganoderma lucidum są kraje Azji np. Chiny, Japonia i Malezja a produkty z grzyba zdobywają popularność na całym świecie.
10. Czy preparaty z Ganoderma lucidum można podawać zwierzętom?
Tak, kapsułki z grzyba można podawać zwierzętom pamiętając, że dawka podana na opakowaniu jest dostosowana do wagi dorosłego człowieka. Należy ją zmniejszyć proporcjonalnie do wagi.
3. Cordyceps sinensis
4. Poria Sclerotium(Poria S)
Poria S jest to grzyb medyczny stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej od ponad 2000 lat ze względu na działanie moczopędne, uspokajające i tonizujące.
PORIA to rodzaj grzyba jadalnego i farmaceutycznego.
Skład chemiczny Poria obejmuje głównie triterpeny, polisacharydy, steroidy, aminokwasy, cholinę, histydynę, liczne witaminy i minerały.
W ostatnich dziesięcioleciach poczyniono duże postępy w badaniach chemicznych i bioaktywnych polisacharydów kokosowych Poria (PCP) i ich pochodnych. Te PCP i ich pochodne wykazują wiele korzystnych właściwości biologicznych, w tym działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe.
Działanie:
Poria ma szeroki zakres aktywności biologicznych, w tym
-przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, immunomodulacyjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe, przeciw zapaleniu wątroby, cukrzycy, przewlekłego zapalenia żołądka oraz poprawianiu niepokoju umysłu.
Dobra przy utrudnionym oddawaniu moczu, biegunce lub obrzękach, osłabienie apetytu, rozpieranie w brzuchu, bólach głowy, palpitacji, zawrotach głowy oraz grubym i tłustym nalocie na języku.
Uspokaja serce przy palpitacjach, bezsenności i roztargnieniu, tonizuje nerki i śledzionę.
Zmniejsza skutki uderzeń gorąca podczas menopauzy.
Ma zdolność regulowania równowagi sodu i potasu w nerkach, jest doskonałym środkiem moczopędnym w przypadkach trudności w oddawaniu moczu, obrzęku lub zatrzymaniu płynów.
Działa na:
1.Układ nerwowy:, lęk, niepokój, zmęczenie, napięcie, nerwowość, zawroty głowy, bezsenność
2. Układ moczowo płciowy:
problemy z oddawaniem moczu, zatrzymanie płynów, zapalenie nerek, zapalenie pęcherza, problemy kobiece, zapalenie prostaty
3.Działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe.
4.Poprawia funkcje układu trawiennego
5.Obniża poziom cukru we krwi.
6.Zwiększenie kurczliwości serca.
7.Reguluje ciśnienie krwi i chroni wątrobę.
Działanie na skórę:
Przy trądziku i do skóry tłustej, łojotokowej, zapalenia skóry, AZS, łuszczyca, alergii.
Twardzina Poria cocos była składnikiem wielu preparatów do leczenia skóry kobiet na dworze cesarskich Chin, co pozwoliło zachować czystą skórę i zapobiegło tworzeniu się wyprysków, zaskórników i zmarszczek. Obecnie jest częścią składu różnych kremów do twarzy i innych kosmetyków.
Źródła:
http://www.elsevier.es/es-revista-revista-iberoamericana...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=poria+cocos
http://www.dl.begellhouse.com/.../708ae68d64b17c52...
http://www.casaubieto.com/.../poria-cocos-hongos-nutri...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24751506/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030751/